5 соусів від кухарів Мішлен. Не загуби, знадобиться!

Кулінарія

1. Бешамель за рецептом Гордона Рамзі

Складові:

  • Вершкове масло – 25 г
  • Борошно – 25 г
  • Молоко – 300 мл
  • Тертий сир чеддер – 60 г
  • Мускатний горіх – 1 щіпка
  • Сіль за смаком
  • Мелений перець – за смаком

Приготування:

1. У сотейнику розтопити вершкове масло. Додати борошно і, використовуючи дерев’яну ложку, помішувати до отримання однорідної пастоподібної маси.
2. Влити 0,3 частину молока і постійно помішувати, поки не утвориться густа суміш. Додати 0,3 частину  молока і збивати вінчиком до отримання густої кремоподібної маси.
3. Влити молоко, приправити соус сіллю і перцем і дрібкою мускатного горіха. Тримати соус на вогні, помішуючи, ще близько хвилини, після чого додати сир чеддер. Перемішати і зняти з вогню.

2. Майонез за рецептом Натана Аутло

Складові:

  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Англійська гірчиця – 1 ч. Л.
  • Лайм (цедра і сік) – 1 шт.
  • Оливкова олія – ​​250 мл
  • Сіль – 1 щіпка

Приготування:

1. Додати яєчний жовток, сік лайма, цедру і гірчицю в миску і збивати протягом 1 хвилини.
2. Додати тонкою цівкою олію, безперервно помішуючи, поки суміш не загусне.
3. Посолити, перекласти в банку і прибрати в холодильник до використання.

3. Голландський соус(Голандез)  за  рецептом Саллі Абе

Складові:

  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Вершкове масло – 200 г
  • Білий винний оцет – 50 мл
  • Цибуля-шалот (тонко нарізана) – ½ шт.
  • Чорний перець горошком – ½ ч. Л.

Приготування:

1. Покласти масло в сотейник і поставити на дуже низький вогонь. Видалити будь-які тверді частинки, які піднімуться на поверхню (не нагрівати масло занадто сильно!).
2. Викласти цибулю-шалот, перець і оцет в маленьку каструлю і уварити рідину на ¾. Процідити через сито і відкласти.
3. Додати яєчні жовтки, оцет і сіль в металеву миску, поставлену над великою каструлею з киплячою водою, і збивати до збільшення обсягу вдвічі.
4. Зняти з вогню і повільно почати додавати освітлене масло до отримання однорідної суміші. Якщо соус буде виглядати занадто густим, додати трохи теплої води.

4. Винний соус за рецептом Френсіс Аткінс

Складові:

  • Червоне вино – 500 мл
  • Цибуля -шалот (дрібно нарізана кубиками) – 1 шт.
  • Курячий бульйон – 275 мл
  • Густі вершки – 275 мл

Приготування:

1. У невелику каструлю додати вино і цибулю-шалот. Варити на середньому вогні до тих пір, поки рідина в обсязі не зменшиться наполовину. Влити курячий бульйон і уварити рідину, поки соус не стане досить густим, щоб покрити зворотну сторону ложки.
2. Додати вершки і знову уварити рідину наполовину на низькому вогні.
3. Як тільки соус отримає оксамитову текстуру, процідити його через сито і тримати в каструлі до використання. За смаком соус можна приправити сіллю і перцем.

5. Тартар за рецептом Галтона  Блекістона

Складові:

  • Яйце – 1 шт.
  • Сік лимона – 1 шт.
  • Білий винний оцет – 1 ст. л.
  • Дрібний цукор – 1 щіпка
  • Англійська гірчичний порошок – 1 щіпка
  • Морська сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
  • Соняшникова олія – ​​275 мл
  • Цибуля-шалот (очищений і дрібно нарізаний) – 1 шт.
  • Корнішони – 6 шт.
  • Каперси – 1 ст. л.
  • Петрушка – 2 ст. л.
  • Свіжий нарізаний естрагон – 1 ст. л.
  • Свіжа нарізана шніт-цибуля – 1 ст. л.

Приготування:

1. Покласти перші чотири інгредієнти в блендер. Приправити сіллю і перцем і змішати на високій швидкості, після чого тонкою цівкою влити олію і помішуючи до отримання однорідної маси.
2. Перекласти соус в миску і додати нарізану цибулю-шалот, корнішони, каперси, подрібнені трави. Перемішати. Подавати відразу ж або накрити плівкою і прибрати в холодильник до подачі.

Смачного!

Джерело

Залишити відповідь